Setmana de l’esperanto a la EOI

Dennis Keefe, Raúl Salinas, Garikoitz Knörr, Aranza Pascual

El desembre passat, socis del Grup d’Esperanto de València, amb l’imprescindible suport de Garikoitz Knörr, del Departament de Basc de l’Escola Oficial d’Idiomes de València-Zaidía, vam organitzar unes jornades sobre l’idioma internacional auxiliar esperanto que durarien tota la setmana. Varem començar projectant només una xarrada per a celebrar l’aniversari del naixement de l’autor de l’esperanto, el 15 de desembre. Al poc, veient-nos amb ganes i amb el suport de la direcció de l’escola, varem acabar organitzant 5 dies seguits d’activitats.

Varem penjar una sèrie de 15 infografies prestades per la Federació Espanyola d’Esperanto. La EOI ens va disposar una taula en la planta baixa de l’escola, enfront de les portes d’entrada. Varem patir un fred considerable però estàvem a la vista de tots els que entraven. Vam adornar la taula amb un cartell ben gran amb el nom del nostre projecte, i l’omplim de llibres, revistes i CDs. La majoria dels articles només eren per a exposició, com a diminuta mostra de la rica cultura al voltant de l’esperanto, però també teníem a la venda cursos d’esperanto (dels quals vam vendre 15) i altres llibres.

Deu membres de l’associació ens vam alternar per a atendre el punt d’informació cobrint totes les hores de dilluns a dijous entre les 9h i les 20h, a vegades quedant-nos fins al tancament de l’escola, a les 21:15h, apurant els últims minuts per a parlar amb els alumnes sobre la nostra passió.

Cada dia vam oferir tres edicions consecutives de «cursos llampec» d’una hora, on van participar diversos estudiants, que durant menys d’una hora aprenien el més bàsic i podien escoltar i pronunciar frases en esperanto.

Al migdia menjàvem en la cantina de l’escola, constatant la presència de l’esperanto entre els múltiples idiomes que adornen les estovalles de paper.

Curso relámpago
Primeros momentos del lunes

Per al divendres vam organitzar 4 xarrades:

«L’esperanto, una llengua fascinant«, amb història i fonaments de l’esperanto (Raúl Salinas)
«L’esperanto a les xarxes» (Carmen López)
«On estàn els joves esperantistes?» (Aranza Pascual)
«2050: English or Esperanto» (Dennis Keefe)
Totes les xarrades es van fer en valencià, excepte la de Dennis, que va ser en anglés.

El público asistente a las charlas

En acabar, vam recollir tots els cartells, i vam anar a prendre’ns alguna cosa a una cafeteria pròxima.

Vam estar d’acord que les jornades havien sigut un èxit. Haviem sigut molt visibles durant 4 dies seguits, i nombrosos alumnes s’havien acostat a la nostra taula a informar-se sobre les nostres activitats, interessant-se per cursos.

Cursos, per cert, que comencem a final de gener, per Internet.